8 Kasım 2017 Çarşamba

Siyasetçilerinin İhanet Ettiği Kadim Şehir: Adana

Adana ve Çukurova bölgesi çok eski devirlerden beri önemli bir yerleşim merkezidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve hep önemli yerleşim yeri, ticaret ve tarım merkezi olmuştur.

Abbasiler Devri'nde bu bölge Türkleşmiş ve o günden bu yana Türkler’in vatanı olmuştur. Hazret-i Ömer zamanında İslam orduları Adana’ya gelmişlerdir. Abbasi devrinde, Türkmen oymakları ve beyleri bu bölgeye yerleştirilmiştir.

Son yıllarda adliye olaylarıyla, kavgalarıyla, narkotik ve ahlak polislerinin yaptığı operasyonlarla anılan ve çeşitli algı operasyonlarıyla olumsuz bir tablo çizip zihinlerde ürkütücü bir şehir profili oluşturulan Adana, tarih boyunca önemli şahsiyetleri bağrından çıkaran bir şehir olmuştur. Karacoğlan, Necmettin Erbakan Hoca, Mahmut Sami Ramazanoğlu, Yaşar Kemal, Şener Şen, Fatih Terim gibi farklı alanlarda söz sahibi olan kişileri bir çırpıda saymak mümkün...

Ancak gelin görün ki yakın zamana kadar İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra ülkenin dördüncü büyük şehri olan Adana; sanki bilinçli olarak geri bırakılmış, hizmetlerden mahrum edilmiş ve sıralamada bir hayli gerilerde kalmıştır.

Konya, Kayseri, Bursa, Antalya, Gaziantep gibi şehirler hızla gelişip her geçen yıl üstüne koyarken Adana, gelişmeyi bırakın yerinde bile sayamamıştır.

Verimli toprağıyla, sanayisiyle, stratejik konumuyla hızla gelişmesi gerekirken âdeta şehre ihanet eden siyasetçileri yüzünden sürekli geri kalmıştır.

Arazi şartları Adana'ya göre çok zor ve yapımı katbekat pahalı olan İstanbul gibi bir yerde bir metro hatları belediye tarafından iki üç yılda tamamlanırken Adana'da on iki yılda tamamlanamamış ve en sonunda Ulaştırma Bakanlığı eliyle tamamlanmıştır. Buradan hesaplayın Adana siyasetçilerinin Adana için nasıl bir hizmet(!) ürettiğini!..

Adana'da maalesef ki siyaseten milletle iyi diyalog kuracak, milleti kucaklayacak, milletin sorunlarına çözüm üretecek, millet için hizmet üretecek doğru isimler hiç bulunamamış ya da tercih edilememiştir.

Adana'nın özellikle Kozan'dan sonra gelen Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi ilçelerinin ve köylerinin hâli içler acısıdır. Oralarda âdeta devlet yoktur... Yollar berbat, köyler susuzdur. Alt yapı, üst yapı hiçbir hizmet alamamıştır bu ilçeler ve köyleri... Cumhurbaşkanımız; Adana milletvekillerini, belediye başkanlarını yanına alıp özellikle Feke ilçesini ve köylerini şöyle bir gezse gördüğü manzara karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşayıp buraların Adana toprakları olduğuna inanamayacaktır.

Feke'den yola çıkıp Kayseri'nin ilçesi olan Yahyalı'ya kadar olan köyleri gezse Kayseri sınırından Adana sınırına girildiği anda hizmetin, alt yapı çalışmalarının bıçakla kesilmiş gibi bir anda bittiğini görecektir. Kayseri'nin siyasetçileri de siyasetçi, Adana'nın siyasetçileri de...

Doğu illerinin birçoğunu gezdim, doğu illerinin köyleri buralardan 20-30 yıl ileridedir. Ancak buraların insanı vatanına, devletine bağlı olup kırıp dökmedikleri için seslerini duyan yoktur.

AK Parti, yenilenirken inşallah bu defa Adana yönetimindeki isim tercihlerinde daha isabetli tercihler yapar.

*Adana insanının siyaset konusundaki tutuculuğunu, hizmete değil de körü körüne ideolojiye verdiği desteği de unutmuş değilim. Onu da inşallah ayrı bir yazı konusu yapacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder