14 Ekim 2015 Çarşamba

Hicri 1437, 1 Muharrem; Kutlu Olsun Muhterem!

Tarih içerisinde farklı din ve kavme mensup toplulukların kendilerine ait takvimlerinin olduğu görülmektedir. Dolayısıyla takvimin, tarihî ve kültürel yapı ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır.
Şemsi takvimler, Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünü; kameri takvimler, Ay’ın Dünya etrafında dönüşünü esas almaktadır. Bir takvimin kameri veya şemsî olmasından ziyade bu takvimin başlangıç olarak hangi tarihi ve olayları esas aldığı önemlidir.
Miladi takvim, Hz. İsa’nın doğum yılını başlangıç olarak kabul etmekte ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünü esas almaktadır.
Hicri takvim ise Hz. Muhammed’in (sav) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zamanı başlangıç olarak kabul etmekte ve Ay’ın Dünya etrafında dönüşünü esas almaktadır.
Kendileri için çok büyük önem arz eden bir olayı yılbaşı olarak kabul eden toplumlar, bunu çeşitli  etkinliklerle kutlamaktadır.
Türkiye’de ise yılbaşı kutlamaları, Batılılaşmanın önemli bir taşıyıcısı olarak görüldüğü için ideolojik bir çerçevede ele alınmıştır uzun yıllar boyunca... Yılbaşı kutlamaları, Batılı değerlerin ve yaşama tarzının evrenselleştirilmesine hizmet etmiştir ve hizmet etmeye devam etmektedir. Müslümanların, Batılıların geleneklerini veya âdetlerini taklit etmeleri ise pek kabul edilebilir bir şey değildir. Bu sebeple mutlaka bir yeni yıl kutlanacaksa bu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) ve ashabının Mekke'den Medine'ye hicretini esas alan Hicri Yılbaşı olmalıdır. Çünkü bu olay, Müslümanlar için İslam tarihi açısından çok önemli bir olaydır.
Biz de anne-baba olarak çocuklarımıza, öğretmen olarak öğrencilerimize, yazar olarak okurlarımıza bu bilinci aşılamaya çalışmalı ve gayri İslami günlerin gayri ahlaki şekillerde kutlanmasının önüne geçme gayretinde olmalıyız.
Bugün de Hicri yeni yılın başlangıcı olan 1 Muharrem'dir ve Hicret'in 1437'nci yılına girmiş bulunmaktayız. Bu yeni yılın genelde tüm insanlık, özelde tüm Müslümanlar ve daha özelde ise siz okurlarımız için;
Günahlardan sevaplara,
kötülüklerden iyiliklere,
çirkinliklerden güzelliklere,
mutsuzluklardan mutluluklara,
umutsuzluklardan yeni umutlara,
savaşlardan barışlara,
Rabbimizin hoşlanmadığı şeylerden hoşlandığı şeylere hicret edilen bir yıl olması temennisiyle Hicri yeni yılınızı tebrik ederiz.
Yılbaşı denilince;
Hindilerin niyazi,
kutlamaların arızi,
çam ağacı süsleyenlerin asri,
sarhoşların arazi,
ahlakın marazi olmadığı günleri görmemiz duasıyla...
İnançsızlığın kıvanç,
millî olanın utanç,
ahlaksızlığın övünç,
dinî değerlerin gülünç,
kumarın kazanç olarak görülmediği yeni yıl kutlamalarının revaçta olduğu yıllara       ulaşmamız niyazıyla...
Rahman ve Rahim olan Allah'tan hayatınızın her anını kendiniz, aileniz, Ümmet-i Muhammed ve insanlık adına hayırlı hizmetler içinde geçirmenizi dileriz...
Selam ve dua ile...